Skip to content Skip to footer

PAROHIA ORTODOXĂ „SFÂNTUL NICOLAE” – SĂRĂMAȘ

Biserica poartă hramul ” Sfântul Nicolae” și a fost construită în anul 1946. Este clădită din piatră, la temelie, și cărămidă, în formă de cruce, cu un turn la intrare și două turle deasupra absidelor și este acoperită cu țiglă. Meșterul care a lucrat biserica și a făcut planul este Hermann Foith din Câmpina, Prahova, plan și deviz aprobat de Arhiepiscopia ortodoxă Sibiu. Biserica are următoarele dimensiuni:
– lungimea 15 m,
– lățimea 9 m,
– înălțimea turnului 17 m,
– iar altarul are o adâncime de 3 m.

În anul 1958 s-a pictat întreg interiorul bisericii în frescă stil bizantin de către pictorul Iosif M. Vasu din București, pictându-se pe fața bisericii în exterior chipul Marelui Ierarh Nicolae, iar în părțile laterale ale ușii de la intrare, sfinții Apostoli Petru și Pavel.
În timpul slujirii pr. Brotea s-au realizat mai multe reparații la clădirea bisericii și s-a ridicat clopotniță din curtea acesteia. Sfințirea bisericii s-a făcut de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, la 8 septembrie 1952, în prezența Mitropolitului Ardealului, Nicolae Colan, și a unui sobor numeros de preoți din parohiile învecinate.